Pater dr. Joseph Vadakkel werd geboren op 16 januari 1965 in Kallarkutty, Kerala (India). Na zijn schooltijd sloot hij zich aan bij de Missionaire Congregatie van het Heilig Sacrament (M.C.B.S.). Hij studeerde theologie en filosofie en werd priester in 1993. In 1994 werd hij benoemd tot directeur van het Eucharistisch Centrum in Kerala (India). In 1997 werd hij voor het eerst uitgenodigd om retraites in Europa te houden. Sindsdien heeft hij retraites gehouden in vele landen, waaronder Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Frankrijk, Zweden, Roemenië, Slowakije, Oekraïne en Dubai. In 2003 werd hij voor een doctoraatsstudie naar de Filippijnen gestuurd en voltooide hij zijn masteropleiding. Op 9 december 2008 verdedigde hij met succes zijn proefschrift getiteld “The Eucharistic Flame Evangelization – Jesus’ Fire on the Earth (A Phenomenology of a Transpersonal Experience)”. In 2009 voltooide hij zijn doctoraatsstudie en behaalde hij de titel van doctor met onderscheiding.

Tijdens zijn studies in de Filippijnen stopte hij nooit met werken voor zijn missie. Op 20 december 2006 werd hij door de Missionaire Congregatie van het Heilig Sacrament benoemd tot directeur van de eucharistische vlam-evangelisatie voor Europa en andere landen. In november 2007 richtte hij een Eucharistic Flame-evangelisatiecentrum op in Midtown Village (nabij Manilla). Hij hield toespraken op de radio en had een live tv-programma genaamd Eucharistic Flame op het Divine Mercy Channel. In Europa heeft hij lezingen gegeven op K-TV (katholieke tv-zender) en radio Horeb. Zijn Eucharistic Flame-missie wordt sterk ondersteund door zijn eigen congregatie. Pater Vadakkel ontving de apostolische zegen van paus Benedikt XVI voor zijn missie Eucharistische Vlam. De laatste jaren brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in Europa om zijn missie uit te voeren en seminars en retraites te houden.

Pater Vadakkel is in juli 2011 met zijn missiewerk in Nederland begonnen en wel in Smakt. Aldaar is hij geheel onverwachts plots overleden op vrijdag 11 augustus 2023 (58 jaar oud).

Zaterdag 19 augustus zal hij aldaar om 11 uur bijzonder worden herdacht. Zijn uitvaart zal in India zijn.