De Bijbel, van kaft tot kaft…

In oktober vorig jaar is een enthousiaste groep begonnen de Bijbel van kaft tot kaft te lezen. Het blijken stuk voor stuk indrukwekkende verhalen te zijn, die de oude cultuur van de Bijbel belichten (waar veel van onze cultuur vanouds op gebaseerd is), maar die tegelijk verrassend actueel blijken te zijn. Minstens zijn het tijdloze verhalen die elke generatie weten te inspireren, soms hoe het moet, soms hoe het zeker niet moet.

In de eerste helft van het nieuwe jaar was het niet mogelijk verder te gaan met de avonden. In de tweede helft van dit jaar gaan we verder waar we gebleven zijn. Ook geïnteresseerden die eerder niet deelgenomen hebben zijn welkom; vertrouwd met de Bijbel of helemaal niet. Er zijn aan de avonden geen kosten verbonden. Voor wie er meer van wil weten, bel of mail de pastorie Eindstraat. .

De data voor de tweede helft van 2020 zijn:
25 augustus, 29 september, 13 oktober, 10 november en 22 december.
Deken Smeets zal de avonden telkens inleiden. Ze vinden plaats in de Paterskerk (pastorie) Tijdstip is gelijk 20:00 uur.

Ter informatie het eerste bericht over van Kaft tot Kaft
Hoe actueel is de Bijbel vandaag nog? Als de Bijbel spreekt over fundamentele menselijke en religieuze ervaringen, dan is en blijft de Bijbel in wezen tijdloos en immer actueel. Natuurlijk moet je je door de uiterlijke verhaalvorm heen lezen, maar dan stoot je op duizenden jaren oude verhalen, die echter ook voor het hier en nu geschreven zouden kunnen zijn.
Soms vraagt dat worstelen met de tekst, omdat je de achtergrond van toen moet zien te achterhalen en vervolgens moet zoeken naar hoe dat nu verteld zou zijn. Het is en blijft wereldliteratuur, die de tand des tijds heeft doorstaan en zoveel raakvlakken blijkt te hebben met alle eeuwen en culturen, vroeger en nu. Het gaat vaak om uitdagende teksten, indringend, beschouwend en met meer dan genoeg om verder over na te denken.
Hoe te denken over oorlogszuchtige passages in de Bijbel, of geweld? Waar komt dat vandaan, zit dat in de mens? En zo ja: waarom dan? Laat de menselijke natuur zich sturen door een God die uit is op vrede? Hoewel de moderne mens het graag in Jip en Janneke-taal heeft en liefst eenduidig, laat de Bijbel toch veel over aan de eigen interpretatie en vrijheid van het individu. Hoe ga je om met tegenstrijdigheden in de Bijbel? Bestaan er leessleutels?

Naar de startpagina